Miłorząb dwuklapowy (Ginkgo biloba, Miłorząb japoński)

trzy czarne słoiki z czarnymi nakrętkami, z czarnymi etykietami z białymi napisami między innymi memoprotect

Miłorząb dwuklapowy (Ginkgo biloba, Miłorząb japoński)

Miłorząb to pomnik przyrody

Miłorząb dwuklapowy jest jednym z najstarszych gatunków drzew wciąż obecnych w przyrodzie. Gatunek ten przetrwał w formie prawie niezmienionej przez ponad 150 mln lat. Naturalnie występuje tylko na terenie Chin, okazy mają tam nawet 40 m wysokości i osiągają wiek 3400 lat.

Do Europy ( najstarszy okaz w Utrechcie, w Holandi ) i Stanów Zjednoczonych miłorząb został sprowadzony z Japonii, stąd też pewnie wzięła się jedna z nazw „japoński”. W Polsce najstarsze okazy można znaleźć w ogrodzie pałacowym w Łańcucie.

zielone liście i białe, kuliste owoce
Miłorząb dwuklapowy

Miłorząb charakteryzuje się odpornością na zanieczyszczenie środowiska, choroby, szkodniki, suszę, a nawet promieniowanie radioaktywne ( Hiroszima ). Jest rośliną światłolubną i nie znosi zacienienia.

Początkowo miłorząb wykorzystywano jako drzewo owocowe, ze względu na jego jadalny zarodek, później jako drzewo ozdobne.

Właściwości lecznicze

W tradycyjnej medycynie chińskiej stosowany jest od dawna w leczeniu chorób neurologicznych, układu krążenia, hiperglikemii.

Jako surowiec wykorzystuje się jego zielone liście o charakterystycznym wachlarzowatym kształcie.

Substancjami odpowiedzialnymi za działanie lecznicze miłorzębu są flawonoidy (kwercetyna, kampferol, izoramnetyna, bioflawony) i terpeny (ginkolidy, bilobalidy).

Działa przeciwrodnikowo, zmniejsza aktywne formy tlenu. Jego potencjał antyoksydacyjny porównywalny jest z kwasem askorbinowym, glutationem, alfa-tokoferolem, octanem retinolu.

Zmniejsza lepkość krwi, hamuje agregację płytek, hamuje czynnik aktywujący płytki. Przez co usprawnienia przepływ krwi powoduje lepsze dotlenienie i dostarczanie substancji odżywczych do tkanek, oraz usuwanie z nich substancji toksycznych. Poprawia krążenie zarówno mózgowe jak i obwodowe ( nogi, ręce ), wzmacnia pamięć i koncentrację, zmniejsza zawroty głowy.

Flawonoidy hamują aktywność amylazy i glukozydazy, przez co obniżają poziom glukozy we krwi.

Miłorząb może hamować cyklooksygenazę COX-2, enzym który uczestniczy w powstawaniu i utrzymaniu stanu zapalnego, bólu, gorączki, progresji choroby nowotworowej.

Działa przeciwzapalnie również przez ograniczenie ekspresji genu interleukiny, zmniejszenie syntezy cytokin i TNF-alfa.


farmolab