Soplówka jeżowata

trzy czarne słoiki z czarnymi nakrętkami, z czarnymi etykietami z białymi napisami między innymi memoprotect

Soplówka jeżowata

Soplówka jeżowata (Hericium erinaceus, lion’s mane mushroom, Dryodon erinaceus, Hydnum erinaceus, Hydnum caput-medusae, Clavaria erinaceus) jest grzybem, przedstawicielem podstawczaków (Basidiomycetes).
Występuje głównie na terenach Wschodniej Azji, gdzie jest często wykorzystuję się ją w kuchni jako składnik potraw.
W Polsce występuje rzadko, dlatego też objęto ją ścisłą ochroną gatunkową i umieszczono na liście grzybów wymierających.

Soplówka pasożytuje na żywych, zamierających drzewach liściastych lub na ich martwym drewnie. W Europie preferuje buk zwyczajny.
Owocniki pojawiają się od sierpnia do grudnia, przyrastają do drzew. Składają się z miąższu i zwisających od niego miękkich kolców o długości 2-6cm, co przypomina lwią grzywę. Młode owocniki są kremowobiałe.

biały grzyb z charakterystyczną grzywą osadzony na drzewie
Soplówka jeżowata

Z uwagi na charakterystyczny wygląd soplówki, nadano jej wiele nazw. Z czego najczęściej spotykane to „lion’s mane” oraz z japońskiego „yamabushitake”, co oznacza lwią grzywę.

Działanie lecznicze

Soplówkę od wieków wykorzystywano w tradycyjnej medycynie chińskiej. Wykazuje działanie: przeciwnowotworowe, hipolipidemizujące, hipotensyjne, neuroprotekcyjne, pobudza funkcjonowanie przewodu pokarmowego, żołądka, wątroby, śledziony.

Główne związki bioaktywne tego grzyba to: polisacharydy (zwł. β-glukany), kwasy tłuszczowe, liczne związki aromatyczne, związki fenolowe (hericenon B) , aminokwasy (uzupełnienie diety wegetariańskiej), składniki mineralne ( żelazo, potas, selen, cynk, fosfor ).

W licznych badaniach wykazano przeciwnowotworową aktywność, m.in. wobec: raka piersi, przełyku, jelit, trzustki, żołądka, chłonniaka. A za jej działanie przeciwnowotworowe odpowiadają polisacharydy , poprzez aktywację odpowiedzi immunologicznej. Indukują apoptozę komórek guza, zapobiegają onkogenezie i przerzutom. Choć może nie zabijają bezpośrednio komórek rakowych to wspomagają organizm w celu przezwyciężenia choroby. Związana z tym jest aktywność grasicozależnych komórek T.

Podawano etanolowy ekstrakt soplówki myszom, karmionym wysokotłuszczową dietą. Spowodowało to w porównaniu do grupy kontrolnej zmniejszenie przyrostu masy ciała i tkanki tłuszczowej oraz obniżenie stężenia trójglicerydów we krwi i w wątrobie.

W badaniu na myszach z indukowanymi za pomocą β-amyloidu deficytami w zakresie pamięci i zdolności do uczenia się, wykazano, że dieta wzbogacona o soplówkę spowodowała poprawę funkcji poznawczych. Działanie na ośrodkowy i obwodowy układ nerwowy może wynikać z właściwości hericenonów i erinacyn. Stymulują one czynnik wzrostu nerwów NGF, różnicowanie i odtwarzanie osłonek mielinowych neuronów. Dlatego też, spożywanie soplówki poprawia pamięć i koncentrację. Może też zmniejszać objawy depresji i niepokoju, ale w mechanizmie ten nie jest powiązany z NGF.
Znajduje zastosowanie w leczeniu choroby Alzheimera i Parkinsona.


farmolab